onsdag den 24. januar 2018

E-mail integration

Ca. år 1990, i et brochurerum hos Tandem Computers Danmark lå der en beskrivelse af et X.400 e-mail system (post serveren MTA og mail klienter) og beskrivelse af en tilhørende stak API-er til udbygning af systemet, til fx EDI (store and forward struktureret dataudveksling - EDI står for Electronic Data Interchange). En femårig licens af løsningen kostede den gang 960.000 kroner – og så skulle man også lige købe hardwaren, et Tandem Computers NonStop system. Vi solgte vidst aldrig noget af det software.

Adresserings-strukturen på standarden X.400 e-mail systemet lignede lidt navneserver-strukturen DNS på internettet. Dvs. at ind og udgående post for Danmark, (c=dk) var unikt, kunne kun være et sted. Country domænet for Danmark havde TeleDanmark sat sig på – og de gik i tanker om at der skulle betales porto for e-mails via X.400, efter lignende retningslinjer som for papirposten. (minder lidt om øre-afgiften for SMS).

X.400 blev anset som verdens mest sikre lukkede struktur. Det blev (bliver?) mest anvendt af det offentlige indenfor stater og bankverdenen. Men under disse vilkår så ville det nok aldrig slå an generelt. - Jeg tror også at lægehusenes og apotekernes kommunikation om recept fortsat kører som EDI. Det sker dog så måske ikke over X.400 mail, men over noget andet "hjemmestrikket" (store and forward).

Mange virksomheder kørte, i 1990'erne, med intern mail, men der var mange forskellige slags mailsystemer, som ikke uden videre kunne kommunikere sammen. Der var internet mail, som nogle af løsningerne godt delvis kunne integreres med, men i 1990’erne var internet mail langt fra struktureret som en sikker løsning.

En dag (1993?) læste jeg i Computerworld en artikel om SynergiData i Lystrup ved Aarhus, som solgte Isocore X.400 løsninger til priser ned til 1.100 kroner, som kunne køres på almindelige små PC’er. SynergiData tilbød også at man, med sit mail system, kunne blive koblet op mod en alternativ top level dansk domæne og at SynergiData her havde et samarbejde med firmaer, der tilbød det tilsvarende, rundt i andre europæiske lande, i Tyskland, Schweiz og Østrig. Til dette X.400 system havde SynergiData API-er som kunne integrere de 16 mest brugte e-mail løsninger og til EDI. - Det lød spændende – Dem ville jeg gerne lege sammen med. Så blev jeg salgschef og projektleder i SynergiData.

Vi fik også et godt samarbejde med andre virksomheder i Danmark, som gjorde noget ud af e-mail integration, fx KommuneData i Ålborg.

Det offentlige Danmark var interesseret i e-mail udviklingen i Danmark. Det lille SynergiData kom sammen med de store i en brancheforening *), der skulle rapportere til staten, hvordan det gik med e-mail udviklingen i Danmark. Vi var ca 16 personer samlet en gang i kvartalet for at aftale hvem der skrev hvilke rapporte og for at skabe rammer for indrapportering af data. - Det var ”lidt støvet” men da egentlig sjovt nok at arbejde sammen med ”konkurrenterne” også.

*) I mange år var jeg medlem i foreningen der i dag kaldes IT-Branchen, samt Dansk IT og BFE. Jeg har været til møder hos dem alle tre, men jeg husker ikke med sikkerhed hos hvem det var af disse vi havde regelmæssige møde tilbage i 1990'erne, men jeg husker at dette forening den gang lå bag Københavns Rådhus, med indgang fra Dantes Plads.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar